De macht van media

De macht van media

Ik word beïnvloed door tekst, vorm, kleur en geluid de hele dag door. Wanneer ik opsta en mijn dag begin krijg ik al informatie binnen door de producten die ik gebruik en de verpakkingswijze. In combinatie met mijn productgebruik registreer ik bewust en onbewust een bepaalde ervaring. Dit sla ik op in mijn geheugen.  Omdat ik continue word blootgesteld aan informatie/berichten, bewust en onbewust beïnvloeden media mij de hele dag. Toch vind ik deze macht wel beperkt door groepen en groepsnormen en selectieve blootstelling.    

Ten eerste wordt de mediaboodschap vergeleken met de normen en opvattingen  waarmee ik bekend ben. Deze worden gevormd door je omgeving, ervaringen en gebeurtenissen, resultaten en via kennis. Deze leer je in vier periodes in je leven: ouders, vrienden, relaties en bedrijf/organisatie.

Ik ben opgegroeid in een gezin waar we het niet breed hadden, toch niets tekort kwamen en iedereen altijd welkom was. Mijn ouders zijn geboren in Friesland in de jaren dertig en kwamen beiden uit een groot gezin. Ze hebben altijd hard moeten werken voor het geld. Als kinderen hielpen we vaak mee. Er werd eerst gespaard, daarna pas iets gekocht en vervolgens waren we er zuinig op. 
Dit soort normen en waarden heb ik tot nu toe altijd meegenomen in mijn jeugd, opleiding en uiteindelijk in mijn werk.

Een ander argument is dat selectieve blootstelling tot gevolg heeft dat men niet in staat is om alle aangeboden boodschappen op te nemen. Men selecteert hierbij de informatie die consistent is met eigen houding, gedrag en overtuiging en vermijd gedrag die daarmee strijdig is. Er is geen sprake van een objectieve werkelijkheid.   

Wanneer ik aan het koken ben gebruik ik producten die in een verpakking zitten. Ze hebben een bepaalde vorm, kleur, afbeelding en typografie die ik waarneem. Dit in combinatie met mijn gebruik van het product zorgt ervoor dat een product bij mij een bepaalde ervaring geeft die ik registreer als zijnde positief of negatief.

Kortom er is continu sprake van mediabeïnvloeding door de continue stroom aan content die ik om mij heen waarneem bewust maar ook onbewust. Wat uiteindelijk het effect is … hangt af per individu.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.