Mediaprikkels

Mediaprikkels

Media beïnvloeden mijn leven de hele dag. Continu word ik blootgesteld aan informatie/berichten, bewust en onbewust. De manier waarop ik deze informatie verwerk is niet alleen afhankelijk van mijn situatie op dat moment, fysiek en psychisch, maar ook van mijn ervaringen in het verleden. Het feit dat ik gevoelig ben voor prikkels, maakt dat er veel informatie bij mij binnenkomt. Ik word beïnvloed door tekst, vorm, kleur en geluid de hele dag door.

Media hebben heel veel invloed op mijn leven. Wanneer ik opsta en mijn dag begin krijg ik al informatie binnen door de producten die ik gebruik en verpakt zijn. Producten voor persoonlijke hygiëne, zoals tandpasta, zeep en parfum, en voor mijn ontbijt, zoals brood, boter en beleg. Deze verpakking heeft een bepaalde vorm en kleur die ik waarneem. Dit in combinatie met mijn gebruik van het product zorgt ervoor dat een product bij mij een bepaalde ervaring geeft die ik registreer. Ik zal dit in mijn geheugen opslaan en afhankelijk van mijn ervaring zal ik dit koppelen als zijnde positief of negatief. Een deel van deze registratie zal bewust gebeuren maar een groot deel onbewust.

Gedurende mijn dag krijg ik ook informatie binnen via andere bronnen. Deze bronnen heb ik vaak zelf gekozen maar vaak ook niet. Ik gebruik bijvoorbeeld mijn smartphone met diverse apps. Hierbij maak ik zelf wel een keuze in de apps die ik gebruik en voor welk doel. Echter de meeste apps hebben ook een commercieel doel waardoor ze mij met ongevraagde informatie beïnvloeden.
Denk aan Facebook die mij ongevraagd berichten van bedrijven onder ogen brengt. Wat de invloed van dit bericht is zal voor mij een bewuste beslissing zijn, lees ik het of negeer ik het. Er zijn echter ook berichten die ik niet bewust maar onbewust registreer. Deze berichten kunnen dan op een later moment, wanneer een situatie dit triggert, mij alsnog hiervan bewust maken.

Naast een smartphone zijn er nog zoveel andere bronnen zoals kranten, folders, magazines, radio en televisie die mij voorzien van communicatieve boodschappen.Niet alleen binnenshuis maar ook buitenshuis beïnvloeden de media mij. Dit kan zijn een reclame billboard maar ook bijvoorbeeld bewegwijzering.

Media beïnvloeden mijn leven de hele dag. Continue word ik blootgesteld aan informatie/berichten, bewust en onbewust. De manier waarop ik deze informatie verwerk is niet alleen afhankelijk van mijn stituatie op dat moment, fysiek en psychisch, maar ook van mijn ervaringen in het verleden

Kortom  er is continue sprake van beïnvloeding door de media behalve wanneer ik mijzelf hier geheel van afzonder zoals bijvoorbeeld wanneer ik slaap.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.