Een dagboek met authentiek handgeschreven tekst

Een dagboek met authentiek handgeschreven tekst

Een klein boekje met een kaft van een glimmende Chinese stof met de kleuren blauw, goud en groen lag in de onderste la van mijn slaapkamerkast. Het lag onder een klein laagje stof omdat ik al lange tijd niet meer in mijn boekje schrijf en ook niet eruit lees. Het boekje symboliseert een periode uit mijn leven die van mijn jeugd en pubertijd.

Ik gebruikte het om mijn dagelijkse belangrijke, maar vaak ook onbelangrijke, ervaringen en gedachten in op te schrijven. Ze varieerden in onderwerp van ‘ik ben verliefd maar hij niet op mij’ tot ‘ik heb een pukkel op mijn kin’. Soms was het een korte zin en soms een verhaal van een blaadje vol. Dit alles met pen geschreven in een voor mij kenmerkend mooi handschrift.

Mijn handschrift symboliseert voor mij openheid, nauwkeurigheid, sociale interactie, nieuwsgierigheid, innovativiteit en creativiteit. Inmiddels:

  • is het kleine boekje vervangen door digitale hardware zoals een laptop, tablet en smartphone;
  • type ik de woorden door gebruik te maken van software en tools zoals Word, WhatsApp, Facebook en Evernote;
  • zijn de onderwerpen waarover ik schrijf veranderd:
    • gebeurtenissen in mijn privé-leven leg ik vast in een digitaal document,
    • mijn sociale contacten onderhoud ik via sociale media, en
    • informatie over communicatie, psychologie, creativiteit en ict verzamel ik en deel ik graag online.

Soms mis ik mijn handschrift vooral omdat ik altijd veel positieve reacties erop kreeg. Weerspiegelt mijn digitale tekst niet langer mijn persoonlijkheid omdat het is vervangen door een lettertype?

Wat is gebleven is mijn behoefte om woorden vast te leggen in ‘geschreven’ zinnen. Niet alleen voor mijzelf maar vooral ook voor anderen. Dit zorgt voor verbinding in een tijd waarin wij steeds minder fysiek persoonlijk contact hebben.

Mijn persoonlijkheid krijgt nu digitaal alsnog vorm door de combinatie van mijn keuzes van woorden, schrijfstijl, tools en software. De kenmerken van mijn handschrift zijn nu zichtbaar doordat ik nauwkeurig werk en open communiceer, sociale interactie op gang breng vanuit nieuwsgierigheid en innoveer vanuit mijn creativiteit.

Photo by Ellen Buwalda on Unsplash

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.