Ja zeggen maar nee doen

Ja zeggen maar nee doen

Herkenbaar? Je neemt je voor om iets te gaan doen en zegt volmondig ‘ja’, maar op het moment dat je het moet doen zeg je ineens toch ‘nee’. Dit wordt de ‘ intention-behaviour gap’ genoemd: het voornemen (de intentie) was er maar het leidde niet tot het daadwerkelijk doen (gedrag). Dit gebeurt ook bij het digitaal samenwerken op een intern sociaal netwerk (Enterprise Social Network).

Ik merk dat deze ‘intention-behaviour gap’ een hardnekkig iets is en steeds terugkomt bij digitaal samenwerken. Voor mijn werk geef ik training digitale vaardigheden aan collega’s. Ik ondersteun ze bij het werken met het Enterprise Social Netwerk (ESN) ConnectPeople. Hiermee kunnen ze samenwerken met alle collega’s uit andere teams die vaak ook werken op andere locaties. Je werkt in de cloud en hebt overal en altijd toegang tot de informatie. Dit kan zelfs met meerdere apparaten:  laptop, tablet en smartphone. Klinkt goed toch?

Ze kunnen bijvoorbeeld bestanden delen op een centrale plek. Handig bij werkprocessen waar gewerkt wordt met meerdere bestanden en mensen. Op deze manier heeft iedereen altijd een recente versie en kan het aantal e-mails flink afnemen. Het credo is: ‘wat je kunt mailen kun je ook delen’. Heerlijk toch dat op deze manier het aantal mails in je inbox afneemt!

Tijdens de training merk ik dat collega’s enthousiast worden over de mogelijkheden die ConnectPeople heeft. Ze zien en ervaren hoe dit hun werk makkelijker en eenvoudiger kan maken. Als ik ze vraag of ze de intentie hebben om na de training ook ConnectPeople te gaan gebruiken zeggen de meesten ‘ja’.  Wanneer ik ze een tijdje na de training weer spreek blijkt al snel dat ze ‘nee’ doen. Waarom? Omdat het moeite kost om automatisch gedrag te stoppen en nieuw gedrag eigen te maken. Je kunt tenslotte nog steeds mailen in plaats van delen.

Volgens Kantar is het beter om te kijken naar de mate van commitment. Maar soms moet iemand anders zoals leidinggevenden het ‘gat’ dichten door het goede voorbeeld te geven.

Photo by Al ghazali on Unsplash

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.